HTML

Magyarság tabuk nélkül

Minden magyarnak kutya kötelessége tisztába lenni nemzete múltjával, jelenével (sajnos ma már ezt külön meg kell említeni). Tanultunk történelmet történelem könyvekből, de vajon mi az amit nem tanítottak meg, vagy egyáltalán nem is hallottunk róla. Itt az idő hogy büszkék legyünk múltunkra.

Friss topikok

Linkblog

Archívum

2009.08.11. 17:00 Demeter

Magyar négy égtáj szobor

Volt Budapesten egy nagyon szép szoborcsoport mely Szabadság térként volt ismert. A főváros egyik legmeghatározóbb tere, mai napig mégis egy olyan rendszer emléke áll ott, mely sanyargatta, megalázta, eltiporta nemzetünket. Büszkén díszeleg rajta a vörös csillag és még egyetlen kormánynak meg sem fordult a fejében hogy visszaállítsa a régi alkotásokat. 4 szobor állt a tér négy sarkán; Észak, Dél, Nyugat és Kelet. Ezeket a gyönyörű alkotásokat szeretném ismertetni. 

ÉSZAK - Az emlékmű főalakja a három méter magas, keresztrefeszített Hungária. A hozzásimuló fiú a tót nemzet ragaszkodását jelképezi az anyaországhoz. A kettő egységét kivont karddal előretörő kuruc alakja védi, emlékeztetve arra, hogy a magyar szabadságért Rákóczi hadaiban tótok is küzdöttek.
Szobrász: Kisfaludy Stróbl Zsigmond

DÉL - A szobor főalakja karddal és a magyar címerrel díszített pajzzsal kel a Délvidéket jelképező svábleány védelmére. Az előtte lévő búzakévék Nagy-Magyarország éléstárát, a Bácskát és a Bánátot jelképezik.
Szobrász: Szentgyörgyi István

NYUGAT - A szoborcsoporton az ifjú az elszakított nyugati vármegyéket jelképezi. Térdre hullva borul a magyar Szent Koronára, s míg jobbjával az ország testéről leszakadni készülő nyugati vármegyék címerpajzsát öleli magához, addig baljával görcsösen kapaszkodik a nagy magyar kettőskeresztes pajzsba. Fölötte áll Hadúr alakja, kezét nyugtatva az ifjú címert szorító karján, jobbjában védően tartva a nemzet pallosát. Arcán kemény dac, hit és önbizalom. Lábainál szárnyait repülésre tárva a Turul.
Szobrász: Sidló Ferenc

KELET - A szobron az ősi magyar erőt megtestesítő Csaba vezér a megtorlás pillanatát várva felszabadítja a levetkőztetett és kopjafához láncolt, bilincsekbe vert, Erdélyt jelképező - kezében az országrész címerét görcsös reménységgel szorító - alakot.
Szobrász: Pásztor János

Ahol pedig most a csillag áll ott egy gyönyörű szép kert díszelgett, ami így nézett ki

Végül egy idézet Garay Jánostól:

Csak csonka nép felejthet ős nagyságot,
Csak elfajult kor hős elődöket.
A lelkes eljár ősei sírlakásához,
S gyújt régi fénynél szövetneket.
S ha a jelennek halványul sugára,
A régi fény ragyogjon fel honára!

Források:
http://www.nlvk.hu/ass/frisshirek.html
http://www.magyar-eletter.hu/aktualis/zaszlo/
 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: vers magyar nemzet történelem szabadság művészet virág emlékmű szobor kommunista kert szobrászat tér irredenta


A bejegyzés trackback címe:

https://primor.blog.hu/api/trackback/id/tr781303123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása